Tájház

A tájház története

1993-ban családommal Miskolcról Mezőkövesdre költöztünk. Itt megpályáztam a „Hadas” városrész egyik legszebb műemléképületének üzemeltetési jogát, és berendeztünk itt egy kis múzeumot.

Az 1856-ban épült, és még ma is érintetlenül álló házban látható a 100 évvel ezelőtti matyó kultúrát idéző kiállítás, mely a férjemmel közös gyűjteményünk.

A kiállítás mellett itt működik a mézeskalácsos műhelyem is, ahol nem csak megkóstolni lehet a süteményeket, de a vendégeim saját kezűleg el is készíthetik azt. Több mint 100 éves sütőeszközökkel, régi receptekkel dolgozunk.

(A félreértések elkerülése miatt közölni szeretném, hogy nem cukrászat található itt, hanem tárgyalkotó műhelymunka!!!)

A mézeskalácsos mesterséget nagyon szeretem. Az emberek szeretetét, összetartozását jelképező sütemény 400 éves történettel rendelkezik Magyarországon.

A vendégek nálam mosolyognak, a gyerekek azért mert ilyet még nem láttak, az idősek azért mert fiatalosságukat idézi.

A tájházunk helyi adottságai miatt évről-évre kedveltek a kézműves táborok, a gyermek rajzkiállítások, szabadidős programok is. A hozzánk látogató vendégek száma egy szezonban 5-7000 körül van.

Több televíziós társaság is forgatott már a műhelyben, többek között a Duna TV, a TV2, az Egri Televízió Repka Magdolnával, Eva Severini a német ARD Televízióval, valamint a japán TV is több alkalommal.